De ‘oplossingen’

Deel dit artikel

,

Als u tot hier bent gekomen en alle problemen heeft gelezen dan zult u zich misschien afvragen waarom er überhaupt nog met GEDCOM wordt gewerkt: doodeenvoudig, er is niets dat minder slecht is. En we slagen er nog altijd in om veel gegevens uit te wisselen. En met verstand en het opvolgen van een paar regels is het heel wel mogelijk om toch plezier te hebben van het gebruik van GEDCOM voor het uitwisselen van gegevens.

 

 

Hieronder volgen die regels:

  1. Bewaar alle gegevens die u als GEDCOM heeft ontvangen in dat formaat. Dan is de originele set gegevens altijd bij de hand als er moet worden overgestapt naar een ander systeem, en hoeft er niet tweemaal een verminking op te treden doordat GEDCOM niet vlekkeloos wordt verwerkt. Bovendien kunt u dan altijd terugzoeken wat de originele gegevens waren.
  2. Vraag altijd om GEDCOM in het pure 5.5 standaard formaat. Veel programma's hebben speciale opties om bij het aanmaken van de GEDCOM alleen de tags te gebruiken die in de standaard staan. Dat levert soms iets gegevensverlies op, maar meestal staat dan gewoon alles in een iets andere notatie in het GEDCOM bestand. PAF, Legacy, FTW, Gensdata pro, Aldfaer en een groot aantal andere programma's maken standaard GEDCOM (of iets dat daar op lijkt) aan met veel eigen trucs, en een ander programma kan dat over het algemeen niet lezen. Maar allemaal hebben ze optie om zuivere 5.5 GEDCOM op te leveren.
  3. Vraag indien mogelijk altijd om GEDCOM in een 'neutrale' codering. In het vorige hoofdstuk heeft u kunnen lezen over de verschillende coderingen en codepages die voor een meer dan Babylonische spraakverwarring kunnen zorgen. De meeste programma's kunnen tegenwoordig zuivere unicode encoding verwerken, en deze encoding (die altijd 16 bits voor een letter gebruikt) is in principe taal onafhankelijk. Als zuivere unicode niet mogelijk is (bv. omdat de gegevens uit een wat ouder (dos?) programma komen, en het gaat alleen om westerse schrifttekens, vraag dan als iemand u een GEDCOM bestand wil opsturen om het in ANSEL aan te maken. Dat is in principe ook 'taalneutraal', en bij mijn weten ondersteunt bijna elke programma dat GEDCOMs kan inlezen deze manier van coderen. En mocht u toch niet de gewenste taal neutrale encoding ontvangen, dan kunt u met het programma Textpad (van Helios software, officieel moet hier voor betaald worden, maar u kunt de volledige versie als niet commerciële gebruiker oneindig lang 'evalueren') het aangeleverde bestand inlezen (Textpad herkent bijna altijd de juiste invoer codering) en direct via 'opslaan als' in Unicode opslaan. U heeft bij dit programma nml. de mogelijkheid om zelf op te geven welke encoding bij het wegschrijven moet worden gebruikt.
  4. Vraag u af wat uw primaire dataopslag is. Tenzij u het ideale programma heeft gevonden dat alle overzichten maakt zoals u ze hebben wilt, zult u regelmatig met uw gegevens naar andere programma's gaan. Sleept u uw gegevens op de manier steeds van het ene programma naar het andere dan is de kans groot dat u op het einde uw gegevens niet meer herkent. Het is dus van het grootste belang dat u één centrale plaats heeft waar u uw gegevens bewaart en aanpast. En dan steeds van daaruit naar een ander programma brengt om een speciaal rapport te maken of bv uw website te vullen. Maar zet de gegevens niet terug van het tweede programma naar het het eerste.
  5. Pas een goed privacy filter toe voordat u uw gegevens uit handen geeft. Veel programma exporteren alle gegevens zonder rekening te houden met of een persoon nog leeft, of er notities staan die u alleen voor eigen gebruik heeft, etc. Gebruik dan een programma dat de mogelijkheid biedt of achteraf alsnog een privacyfilter toe te passen. Doet u dat niet dan krijgt u in het beste geval een boze achterneef aan de telefoon en bent u in het slechtste geval verdachte van het overtreden van de privacy wetgeving.
  6. Houdt er rekening mee dat GEDCOM bestanden overlappingen hebben. Voeg geen nieuwe gegevens via GEDCOM toe aan uw huidige gegevens zonder eerst te kijken of er overlappingen zijn tussen de twee verzamelingen. De meeste programma's voelen zich er goed bij om drie personen te hebben die Wim Rozendaal heten en op 11 mei 1956 in Ooltgensplaat ( een klein dorpje!) zijn geboren.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden